header2

De Stichting Genealogisch Onderzoek CRAECK

De familienaam "KRAAK" komt in onze stamboom (de Noord-Hollandse tak) alleen in deze schrijfwijze voor. Elders in Nederland voeren de genealogische gegevens verder terug en droegen veel voorouders de naam "CRAECK"
De "Stichting Genealogisch Onderzoek CRAECK" doet onderzoek naar alle Kraken in Nederland; daarbij kwam men tot een aantal verschillende takken, waartussen het verband (nog) niet gelegd kon worden.
De stichting geeft een familieblad uit met de naam "De Craecken".


schip craeckHet logo (beeldmerk) van de stichting siert de omslag van dit blad en wordt gevormd door het middeleeuwse schip "de craeck/ de kraak" dat in een kompas naar de vierwindrichtingen zeilt. Het logo is ontleend aan een gravure die een onbekende Vlaamse monogrammist W.A. heeft gemaakt in het jaar 1480.
Een model van een kraak vindt u in het Nationaal Scheepvaartmuseum te Antwerpen. Een bekende kraak was de Santa Maria waarmee Christoffel Columbus in 1492 zijn tocht ondernam en Amerika ontdekte.

Een aanwijzing dat onze huidige familienamen Kraak direct kan worden afgeleid van dit scheepstype hebben wij tot op heden niet gevonden. Voor ons is het schip en het logo dan ook slechts van symbolische aard en ingegeven door naamsovereenkomst. Het logo betreft dus zeker geen familiewapen.