Het afgelopen najaar bezochten we het openluchtmuseum “Ellert en Brammert” in Schoonoord (Drenthe). Dat was een leuke ervaring. Naast een oud schooltje, een kerkje, een houtzagerij, een winkeltje met oude producten en nog wat andere bezienswaardigheden waren het vooral de plaggenhutten die interessant waren om te bekijken. Wat leefden die mensen in armoedige omstandigheden; onvoorstelbaar, hoe hele gezinnen met nog wat vee in een piepkleine ruimte moesten wonen. En gezien de primitieve omstandigheden is het geen wonder, dat men in die tijd niet zo oud werd.
Maar een nog grotere verrassing was een winkeltje met allerlei oude spullen. “Brocante”, stond op het bordje boven de ingang. Eerlijk gezegd wist ik niet waar die aanduiding precies op sloeg, maar het bleek het meeste weg te hebben van een zolderopruiming of een berg rommel op een kleed op de vrijmarkt van Koningsdag. Het meeste viel in de categorie ’troep’; er was ook het een en ander dat over een aantal jaren wel eens ‘antiek’ genoemd zou kunnen worden. Maar tussen al dat spul stonden ook een paar dozen met boeken, waar we nieuwsgierig wat tussen keken.
En daar ging ons hart open. Want er lag een hele serie leesboekjes tussen die we op de “Lagere school” (zo heette de basisschool toen nog) gelezen hebben: “Jaap en Gerdientje”, van Anne de Vries, de Drentse schoolmeester. Ik heb het deeltje IX. “In het warme land” gekocht voor
€ 3,00, omdat ik daar bijzondere herinneringen aan bewaar. Daarover later misschien nog eens meer.
En ook vonden we daar een ander boek, dat een grote rol speelde in onze kindertijd: het “Kleuter Vertelboek Bijbelse Geschiedenis”, eveneens van de hand van Anne de Vries. Daaruit werden ons in onze jeugd de bijbelverhalen verteld, als eruit voorgelezen werd aan tafel na de maaltijd. Het was een feest van herkenning om er doorheen te bladeren; veel van de verhalen komen me na zo’n 60 jaar nog altijd heel bekend voor – soms zelfs letterlijk. En dan
die illustraties! Die oranje tinten. Stuk voor stuk nog altijd in het geheugen gegrift.
Waar de kleuterbijbel van thuis gebleven is? Geen idee. Misschien wel elders in een brocante. Maar ik ben blij dat ik weer een exemplaar heb weten te bemachtigen.